top of page
  • paultan.org

Polis Negeri Sembilan terima Toyota Hilux GS Cargo dan van Go Auto Higer, ganti kenderaan berusia

By Mohd Farid Awaludin / 16 November 2021


Polis Diraja Malaysia kontinjen Negeri Sembilan telah pun menerima 25 kenderaan baharu, yang diserahkan oleh Timbalan Ketua Polis Negara DIG Datuk Seri Hj. Mazlan Lazim ketika lawatan kerjanya ke negeri berkenaan semalam.


Dalam ucapannya beliau berharap dengan penambahan kenderaan baharu ini, ianya dapat meningkatkan lagi mutu perkhidmatan warga Kontinjen Negeri Sembilan dan melancarkan penugasan khususnya dalam aspek pencegahan jenayah serta pemantauan kepada pematuhan masyarakat menerusi penugasan Operasi Covid-19.


Kenderaan-kenderaan yang diserahkan tersebut termasuk sembilan unit van komersil Higer Ace (dibekalkan oleh Go Auto) dan juga 16 unit Toyota Hilux GS Cargo. Kesemua kenderaan ini adalah sebahagian dari perolehan 640 unit kenderaan seluruh negara dengan kos RM108 juta.


Bagi Toyota Hilux GS Cargo yang dibekalkan kepada PDRM ini, ia diasaskan dari Hilux Single Cab 2.4 MT 4×4, kemudian menerima penambahan kelengkapan seperti khemah kargo untuk bed binaan khas di belakang, bull bar, pelbagai lampu tambahan dan juga unit snorkel pada liang kemasukan udara enjin.


Hilux GS Cargo ini telah pun digunakan oleh polis Johor, dengan 34 unit telah dibekalkan kepada kontinjen tersebut pada Februari lalu. Trak pikap tersebut kini menggantikan Land Rover Defender yang telah digunakan sekian lama dan sudah tiba masa untuk dilupuskan.


Menurut laporan Bernama, 82% dari 827 kenderaan polis kontinjen Negeri Sembilan kini telah mencapai had umur penggunaannya. Kenderaan-kenderaan tersebut memerlukan kos penjagaan yang tinggi sekiranya ia terus digunakan.10 views0 comments

Comments


bottom of page